Hoe gezond is traplopen nou eigenlijk? - Stairz Traprenovatie
Favicon

Traplopen: hoe gezond is dat nu eigenlijk?

Dat bewegen goed voor je is, weten we allemaal. En dat we eigenlijk wat vaker zouden moeten traplopen in plaats van de lift te pakken, weten we ook wel. Maar hoe gezond is traplopen nu eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

traplopen

Half uur beweging per dag

Ieder mens zou per dag een half uur moeten bewegen. Je lichaam krijgt meer zuurstof binnen, het is goed voor je bloedsomloop en je spieren worden aan het werk gezet. Sporten is dus gezond, maar wat nu als je hier nauwelijks aan toe komt? Omdat je een druk gezinsleven hebt bijvoorbeeld, of een drukke baan… De oplossing is simpel: pak eens wat vaker de trap! Bijna iedereen heeft wel een trap in zijn of haar huis of op het werk, dus dat moet zeker lukken.

Te weinig bewegen, kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo zou het bijvoorbeeld de kans op diabetes verhogen. Om deze reden, organiseert het Diabetesfonds al jaren de Nationale Traploopweek.

Traplopen of wandelen?

Je bent vast weleens buiten adem geweest nadat je de trap bent opgelopen. Misschien keek je hier van op, omdat je conditie normaal gesproken best wel goed is. Toch is het niet zo vreemd dat je moe bent na het oplopen van een trap. Traplopen is namelijk een stuk intensiever dan bijvoorbeeld gewoon lopen. Je gebruikt meer spieren en klimt bovendien ook nog eens tegen de zwaartekracht in. Zelfs de trap aflopen, schijnt effectiever te zijn dan wandelen op een vlakke ondergrond.

Bij het op- en aflopen van trappen is de intensiteit dus groter dan bij wandelen. Het is goed voor hart- en bloedvaten, je werkt aan je balans én je versterkt ook nog eens de spieren in je benen en rug.

Kortom: traplopen is goed voor je. Hoe verleidelijk die lift dus ook is… Neem wat vaker de trap!