Huis opruimen volgens Marie Kondo: drie tips! Traprenovatie
Favicon

Huis opruimen volgens Marie Kondo: drie tips!

Does it spark joy?

Marie Kondo is een populaire opruimgoeroe uit Japan. Haar gedachte is: alleen spullen bewaren die je vreugde brengen. Met als resultaat: een opgeruimd huis met alleen maar spullen die je blij maken.

Hype

De methode van Marie Kondo – ook wel ‘Kon Mari’ methode – is een ware hype geworden. Een van de boeken die ze heeft geschreven werd een regelrechte bestseller en ook op Netflix was er een reeks afleveringen met Marie Kondo te zien, waarbij ze mensen hielp met het opruimen van hun huis.

Kon Mari methode: meer orde en rust

Met de methode van Marie Kondo breng je niet alleen orde in je huis, maar ook in je leven. Wil je dit ook en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Houd je dan vooral aan onderstaande tips.

Marie Kondo tip 1: bewaar alleen spullen waar je blij van wordt

Bij de Kon Mari methode staat één vraag centraal: ‘does it spark joy?’ Ga je dus opruimen, vraag je dan bij ieder item af of het je (nog) gelukkig maakt. Is het antwoord ja, bewaar het dan. Is het antwoord nee? Doe het dan weg. Easy does it!

Kon Mari tip 2: wees streng

Alleen spullen bewaren waar je echt van houdt en afstand doen van de rest: dit klinkt eenvoudig, maar het is nog best lastig. Want hoe vaak kom je niet iets in je kledingkast tegen waarvan je denkt: “het ziet er nog zo mooi uit” of “wie weet, gebruik ik het nog wel eens”. Je bent dan geneigd om deze spullen te bewaren, maar in de praktijk doe je er waarschijnlijk niets meer mee. Marie Kondo zegt in dit geval: wees streng. Alles wat je de afgelopen jaren niet hebt gebruikt, mag (of moet) weg. En snel een beetje… ;-).

Marie Kondo tip 3: ruim op per categorie

Waarschijnlijk pak je als je opruimt telkens een bepaalde ruimte aan. Bij de Kon Mari methode kun je dit beter anders aanpakken, namelijk per categorie. Zo krijg je pas echt een goed overzicht van wat je daadwerkelijk hebt. Om een voorbeeld te noemen: zoek al je kleding bij elkaar en gooi het op één hoop. Dus ja, ook die kleding die nog aan de kapstok hangt en in die opbergbox op zolder ligt…! Op deze manier heb je alles bij elkaar en kun je er in één keer doorheen.

Werkt het: de Kon Mari methode?

Omdat wij benieuwd waren of de methode van Marie Kondo echt werkt, namen we zelf de proef op de som. We ruimden onze kledingkast op volgens de Kon Mari methode. Het resultaat? Vier vuilniszakken vol met kleding om weg te doen en een opgeruimde kledingkast met alleen maar spullen erin waar we blij van worden. Geeft een goed gevoel!